Hoe begin ik met investeren in cryptocurrency?

Het is belangrijk om te beginnen met het begrijpen van de basisprincipes van cryptocurrency. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die je moet begrijpen voordat je begint met investeren in cryptocurrency.

Blockchain technologie 

Blockchain is een digitale technologie die wordt gebruikt om gegevens op een gedistribueerde manier op te slaan en te verifiëren. Het is ontworpen om betrouwbaarheid en transparantie te waarborgen door middel van encryptie en consensus protocollen.

In een blockchain-netwerk worden transacties gegroepeerd in blokken. Deze blokken worden op een chronologische volgorde aan elkaar verbonden waardoor er een keten ontstaat. Deze keten is gedistribueerd over verschillende nodes in het netwerk, zodat geen enkele entiteit de controle heeft over de gegevens.

Dit maakt blockchain technologie ideaal voor toepassingen waarbij vertrouwelijke gegevens moeten worden gedeeld, zoals financiële transacties en verkiezingen. Het is ook de basis voor cryptocurrency zoals Bitcoin.

In feite is de blockchain een disruptieve technologie die de manier waarop we denken over vertrouwen, beveiliging en transparantie verandert. Het heeft het potentieel om tal van industrieën te transformeren, van financiële diensten tot de supply chain management.

Cryptocurrency maakt ook gebruik van deze blockchain technologie, een decentraal digitaal grootboek waarop transacties worden geregistreerd.

Cryptocurrency wallets 

Een cryptocurrency wallet is een digitale portemonnee die gebruikers in staat stelt om cryptocurrencies op te slaan, te verzenden en te ontvangen. Het is een cruciale component in het beheer van cryptocurrencies. Dit is omdat het de enige manier is om toegang te krijgen tot deze digitale activa.

Offline cryptocurrency wallets

Er zijn verschillende soorten crypto wallets, waaronder hardware wallets, software wallets en papieren wallets. Hardware wallets zijn fysieke apparaten die zijn ontworpen om cryptocurrencies veilig op te slaan. Dit meestal de meest beveiligde optie. Software wallets zijn digitale portemonnees die op een computer of mobiele apparaat kunnen worden geïnstalleerd. Papieren wallets zijn een soort fysieke wallets die de privé-sleutel van de gebruiker op papier opslaan.

Bij het gebruik van een crypto wallet is het belangrijk om de privé-sleutel en/of de herstel woorden veilig op te slaan, aangezien dit de enige manier is om toegang te krijgen tot de cryptocurrencies opgeslagen in de wallet. Als de privé-sleutel of de herstel woorden worden verloren, is er geen manier om toegang te krijgen tot de cryptocurrencies en kunnen ze niet worden hersteld.

In feite is de crypto wallet gelijk aan een fysieke portemonnee en is het noodzakelijk voor iedereen die cryptocurrencies bezit of wil bezitten. Het biedt gebruikers de controle over hun activa en stelt hen in staat om deze op een veilige en efficiënte manier te beheren.

Exchange wallets

Veel exchanges en brokers bieden ook beheerde crypto wallets aan. Hierbij is de exchange verantwoordelijk voor het beveiligen en beheren van de opgeslagen cryptocurrencies.

Het voordeel van een beheerde cryptocurrency wallet op een exchange of broker is dat gebruikers niet hoeven te worstelen met de complexiteit van het installeren en beveiligen van een eigen wallet. In plaats daarvan kunnen ze gewoon hun cryptocurrency op de exchange of broker opslaan en vertrouwen op de beveiligingsmaatregelen van het platform om hun activa te beschermen.

Echter, het is belangrijk om op te merken dat beheerde crypto wallets op exchanges meer kwetsbaar zijn voor beveiligingsrisico’s dan zelfbeheerde wallets. Dit komt omdat exchanges zijn blootgesteld aan meer cyberaanvallen en potentieel kwetsbaar zijn voor hackers. 

De Crypto koers

De cryptocurrency koers verwijst naar de huidige waarde van een bepaalde cryptocurrency in verhouding tot een andere valuta, zoals de Amerikaanse dollar (USD) of de euro (EUR). Net als aandelenkoersen fluctueren cryptocurrency koersen constant vanwege veranderingen in vraag en aanbod, economische en politieke factoren en andere marktinvloeden.

Cryptocurrency koersen worden bepaald door verschillende factoren, waaronder het aanbod en de vraag op de markt, het nieuws en de verwachtingen van beleggers en gebruikers, technische analyse en regulering. Bovendien kunnen speculatie en geruchten over toekomstige ontwikkelingen ook de cryptocurrency koers beïnvloeden.

De cryptocurrency markt is zeer volatiel en koersen kunnen in korte tijd significant stijgen of dalen. Dit betekent dat beleggers en gebruikers alert moeten zijn op veranderingen in de koers en hun investeringen aanpassen aan hun persoonlijke risicobereidheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat cryptocurrencies een relatief nieuwe markt is en dat investeringen in cryptocurrencies een groter risico kunnen bevatten dan traditionele beleggingen, zoals aandelen of edelmetalen. Als gevolg hiervan is het noodzakelijk om grondig onderzoek te doen en een goed begrip van de markt en de specifieke cryptocurrency te hebben voordat u investeert.

Veiligheid is belangrijk

Veiligheid is een belangrijk overweging voor iedereen die begint met investeren in cryptocurrency. Cryptocurrencies zijn digitale activa en net als geld op een bankrekening, kunnen ze kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en diefstal als ze niet op de juiste manier beveiligd zijn.

Er zijn verschillende stappen die gebruikers kunnen nemen om de veiligheid van hun cryptocurrencies te waarborgen. Hieronder staan enkele aanbevelingen:

Gebruik een veilige wallet: Gebruik een hardware wallet of een beveiligde software wallet om uw cryptocurrencies op te slaan, in plaats van ze op een exchange op te slaan.

Beveilig uw accounts: Gebruik een sterk wachtwoordbeleid en twee-factor authenticatie om uw cryptocurrency accounts en wallets te beschermen tegen hacking.

Voer regelmatig back-ups uit: Maak regelmatig back-ups van uw wallets en accounts om te beschermen tegen dataverlies.

Wees alert op phishing en frauduleuze activiteiten: Wees op uw hoede voor phishing-pogingen en fraude, die vaak plaatsvinden door middel van e-mails of sms-berichten die lijken te komen van een vertrouwde bron.

Investeer alleen in betrouwbare cryptocurrencies: Doe grondig onderzoek naar de achtergrond en technologie van elke cryptocurrency voordat u investeert.

Door deze en andere beveiligingsmaatregelen te nemen, kunnen gebruikers helpen om hun cryptocurrencies veilig te houden en hun investering te beschermen. Het is belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de laatste beveiligings trends en technologieën in de cryptocurrency-industrie om uw activa te beschermen tegen dreigingen.

Moet ik belasting betalen als ik ga investeren in cryptocurrency?

Dit verschilt per land. In Nederland worden cryptocurrencies die in box 3 zijn ondergebracht, beschouwd als vermogen en zijn onderhevig aan vermogensbelasting. De vermogensbelasting in box 3 is een jaarlijkse belasting op vermogen boven een bepaalde drempelwaarde.

De drempelwaarde voor vermogensbelasting in box 3 is in 2023 vastgesteld op € 57.000. Als uw vermogen boven deze drempelwaarde uitkomt, moet u 1,2% vermogensbelasting betalen over het deel van uw vermogen boven de drempelwaarde.

Cryptocurrencies die in box 3 zijn ondergebracht, worden beschouwd als vermogen en zijn onderhevig aan vermogensbelasting, net als andere vermogensrechten, zoals aandelen, edelmetalen en vastgoed. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de Nederlandse fiscale regels en regelgeving en deze na te leven om te voorkomen dat men in de problemen komt met de Belastingdienst.

Het is belangrijk om fiscaal advies in te winnen van een professional om de fiscale implicaties van cryptocurrencies in box 3 volledig te begrijpen en te weten hoe ze moeten worden aangegeven bij de belastingdienst.

Bitcoin VS Altcoins

Bitcoin is de eerste en grootste cryptocurrency die bestaat. Het is in 2009 geïntroduceerd en sindsdien is het de dominante speler in de cryptocurrency markt. Bitcoin maakt gebruik van een decentraal, gedecentraliseerd netwerk genaamd blockchain, waar transacties worden geregistreerd en bevestigd zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.

Altcoins zijn alle andere cryptocurrencies die zijn ontstaan ​​na Bitcoin. Ze maken meestal ook gebruik van de blockchain-technologie, maar bieden vaak verschillende functies en technische kenmerken ten opzichte van Bitcoin. Sommige populaire altcoins zijn Ethereum, XRP, Litecoin en Binance Coin.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Bitcoin en altcoins. Bitcoin heeft een beperkte hoeveelheid, wat betekent dat er slechts 21 miljoen Bitcoins zullen worden gedolven. Aan de andere kant hebben sommige altcoins geen beperkte hoeveelheid, wat betekent dat ze kunnen blijven stijgen in aantal.

Een ander verschil is de snelheid van transacties. Bitcoin transacties kunnen soms enkele uren duren om te bevestigen, terwijl sommige altcoins snellere transacties bieden. Bovendien heeft Bitcoin een hogere transactiekosten dan sommige altcoins.

In termen van populariteit en waardering is Bitcoin veruit de meest waardevolle cryptocurrency, maar altcoins hebben ook waardevolle kenmerken en bieden beleggers een verscheidenheid aan investeringsmogelijkheden.

Langetermijnvisie als je gaat investeren in cryptocurrency

Investeren in cryptocurrency, zoals Bitcoin, is op lange termijn een risicovolle strategie, aangezien de prijzen van cryptocurrencies onvoorspelbaar en volatiel kunnen zijn.

Echter, sommige investeerders zijn optimistisch over de toekomst van cryptocurrencies en zien ze als een manier om te profiteren van de groeiende trend van digitale en gedecentraliseerde technologieën. Zij geloven dat cryptocurrencies de traditionele financiële systemen zullen vervangen en een grotere rol zullen spelen in de toekomstige economie.

Andere investeerders geloven in de technologie achter cryptocurrencies, zoals blockchain, en zien deze als een revolutie in de manier waarop informatie wordt opgeslagen en verwerkt. Zij geloven dat de toepassingsmogelijkheden van blockchain technologie verder zullen groeien in de toekomst en dat dit zal leiden tot een grotere adoptie en waardering van cryptocurrencies.

Het is belangrijk om te onthouden dat investeren in cryptocurrency op lange termijn een speculatieve belegging is en dat er geen garanties zijn voor de toekomstige prestaties. Investeerders moeten zich ervan bewust zijn dat ze mogelijk hun hele investering kunnen verliezen en moeten een divers portefeuille hebben die past bij hun risicobereidheid en investeringsdoelen. Investeer altijd alleen met geld wat je kan missen!

Beginnen met investeren in cryptocurrency 

Er zijn verschillende manieren om cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, te kopen in Nederland. Een van de meest populaire methoden is via een cryptocurrency exchange of broker.

Wat zijn brokers en exchanges?

Cryptocurrency exchanges of brokers zijn online platformen waar gebruikers kunnen beginnen met investeren in cryptocurrency, verkopen en opslaan. Gebruikers moeten eerst een account aanmaken en verifiëren voordat ze cryptocurrencies kunnen kopen. Daarna kunnen ze geld storten op hun account via bankoverschrijving of iDeal en vervolgens cryptocurrencies kopen met het gestorte geld.

De meest bekende platformen in Nederlands zijn onder andere Bitvavo, Bitcoin Meester en Coinmerce. Bitcoin Meester en Coinmerce zijn brokers waar vooral het gemak voorop staat. Bitvavo is een exchange waarbij je zelf de order moet plaatsen in het orderboek. 

De grootste exchange ter wereld is Binance. Dit is een exchange die wereldwijd de meeste gebruikers heeft maar ook het grootste aanbod van verschillende coins.

Bij een Nederlandse partijen beginnen met het investeren in cryptocurrency

Indien je net begint willen wij de tip meegeven om te starten bij een Nederlandse broker zoals Bitcoin Meester of Coinmerce. Voor een beginner is dit DE plek om wegwijs te worden in de wereld van crypto!

Het is belangrijk om te onthouden dat het kopen van cryptocurrency een investering is en dat er risico’s zijn. Voordat u begint met kopen, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar het type cryptocurrency dat u wilt kopen. Daarnaast ook de specifieke exchange of broker waar u ze wilt kopen. Het is ook belangrijk om beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een sterk wachtwoord en twee-factor authenticatie. Dit is om jouw account en investering te beschermen.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld als algemene informatie en mag niet worden opgevat als financiële of investeringsadvies. Wij raden aan om altijd uw eigen onderzoek te doen voordat u investerings beslissingen maakt. Wij maken bij deze partij gebruik van een affiliate link waarmee wij beloningen krijgen als u daar handelt.