Interview met Mitchell Zandwijken – Oprichter Bitcoin Meester

Interview met Mitchell Zandwijken - Oprichter Bitcoin Meester

Bitcoin en andere cryptocurrency zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als alternatief voor traditionele valuta en investeringsmogelijkheden. Dit heeft geleid tot een explosieve groei van platforms die handel in deze digitale valuta mogelijk maken. Eén van die platforms is Bitcoin Meester, opgericht in 2017 door Mitchell Zandwijken. Inmiddels heeft het platform een rebranding ondergaan en gaat het verder onder de naam BCM. In dit artikel spreekt Mitchell over zijn achtergrond en passie voor crypto, de rebranding van Bitcoin Meester naar BCM, en de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die bijdragen aan het succes van het platform.

Wie is Mitchell Zandwijken en wat is de achtergrond?

Ik ben in 2007 begonnen als hypotheek en verzekeringsadviseur bij een klein kantoor. Vlak daarna begonnen met een Economiestudie aan de  VU. Tegelijkertijd ook begonnen als ondernemer. In 2009 begonnen met een administratiekantoor, dat is flink gegroeid en bestaat nog steeds. Ik ben hier zelf niet meer werkzaam sinds het succes van Bitcoin Meester/ BCM. Bij BCM ben ik voornamelijk bezig met het managen van het team en de samenwerking met diverse partners. 

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in de wereld van cryptocurrency, en wat heeft je ertoe aangezet om Bitcoin Meester op te richten? 

De interesse in de wereld van crypto is ontstaan vanuit passie voor crypto en het hobbymatig traden destijds. Wij wilden een platform creëren waar iedereen, ervaren of beginner, aan de slag kon gaan met het handelen in cryptovaluta. Dat was onze visie toen wij in 2017 zijn gestart met Bitcoin Meester. Bitcoin stond nog in de kinderschoenen als netwerk, Ethereum was nog in ontwikkeling en andere blockchains en applicaties waren niet meer dan whitepaper concepten. Ondanks dat was en is ons doel nog steeds om de handel in crypto voor iedereen toegankelijk te maken. En waar er in het begin slechts Bitcoin te verhandelen was, is dit inmiddels uitgegroeid tot een aanbod van meer dan 170 verschillende cryptomunten. 

Na een succesvolle oprichting van Bitcoin meester is de naam veranderd naar BCM. Waarom is dit besluit gemaakt? 

Met de rebranding naar BCM hopen we onze visie en missie duidelijker te communiceren en onze waarden beter te laten zien aan onze gebruikers. We bouwen zoveel meer dan alleen een crypto platform dat Bitcoin Meester niet meer voldoende de lading dekt. Hierdoor groeien we het merk en de naam Bitcoin Meester voorbij. BCM geeft ons de mogelijkheid om ons beter als internationale crypto partij te positioneren als een toonaangevende speler op het gebied van crypto en blockchain technologie. Dat is de reden waarom we hebben besloten om ons merk te veranderen van Bitcoin Meester naar BCM.

Wat zijn enkele van de voordelen van het kopen en verkopen van cryptocurrency bij BCM, in vergelijking met andere platformen?

Het allerbelangrijkste -> bij BCM staat veiligheid ECHT voorop. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar zolang crypto bedrijven veiligheid niet 100% serieus nemen, wordt deze markt nooit echt volwassen. Te vaak zie je veiligheid nog als los statement ergens op de website staan zonder enige waarde en gaat het fout. Het omvallen van FTX, Celcius, Voyager, Terra Labs etc. zijn slechts een paar voorbeelden hiervan en maakt het pijnlijk duidelijk dat regulering nodig is. 

Hoe waarborgt BCM de veiligheid van onze gebruikers?

 1. Stichting Derdengelden. De belangrijkste maatregel is onze stichting derdengelden. Met de stichting derdengelden worden klantentegoeden, zowel fiat-valuta (euro’s) als crypto, gescheiden van het vermogen van BCM. Derdengeld betekent letterlijk: geld dat van derden, oftewel anderen is. De euro- en crypto tegoeden van onze klanten worden beheerd in een aparte stichting. In het onwaarschijnlijke geval van een faillissement zijn uw tegoeden niet toegankelijk voor schuldeisers van BCM. Hiermee doen wij er alles aan om de tegoeden zo veilig mogelijk te houden. Helaas maken veel crypto aanbieders nog geen of slechts deels gebruik van deze belangrijke veiligheidsmaatregel.
 2. Registratie bij De Nederlandsche Bank. BCM is onder haar statutaire naam Coin Meester B.V. geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). We zijn officieel geregistreerd als aanbieder van crypto diensten. Ook voor het aanbieden van bewaar portemonnees hebben wij een officiële registratie. Dit houdt in dat we jaarlijks verantwoording moeten afdragen aan de Nederlandse toezichthouder. Daarnaast wil BCM in de industrie voorop lopen op het gebied van veiligheid en compliance. We voeren een strikt beleid om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
 3. Cold storage beleid. Een andere maatregel is ons cold-storage beleid. Het overgrote deel van alle crypto wordt offline bewaard zodat het in het geval van een hack is afgezonderd van het internet. Zo kunnen hackers er niet bij.
 4. Staking beleid. Off chain staking (ook wel earn genoemd, maar in feite het beleenbaar stellen van gelden) middels derde partijen wordt al sinds juni 2022, vlak voor het opschorten van alle opnames door Celsius, niet meer aangeboden door BCM. Op dit moment bieden wij alleen nog kleine vergoedingen, oftewel on-chain staking, voor het aanhouden van crypto op ons platform, maar dit wordt gefinancierd door BCM zelf. On-chain staking tegoeden zijn gedekt door de Stichting Derdengelden Coin Meester, waardoor de klant geen risico loopt op verlies van tegoeden.

Hoe bepaalt BCM de prijzen van cryptocurrency, en hoe verhouden deze zich tot de wereldwijde markt? 

Wij hebben een eigen koers. Deze stellen we vast door middel van een gemiddelde van meerdere internationale beurzen en de handel op ons eigen platform. De uiteindelijke prijs die je betaalt is onder andere afhankelijk van je activiteiten op het platform. Hoe meer je handelt, hoe meer korting je krijgt. De koersen op onze website zijn gebaseerd op de gemiddelde korting die gegeven wordt op ons platform. Je kunt met je aankoop dus iets duurder of iets goedkoper uit zijn. Standaard rekenen we een marge van 1%, waar vervolgens een korting tot 0,9% overheen verdient kan worden. Het verschil tussen marktwaarde en verkoopwaarde is niet voor BCM maar puur wat er op de beurs voor wordt gegeven. 

Wat zijn enkele van de risico’s die gepaard gaan met het kopen en verkopen van cryptocurrency, en hoe kan BCM helpen deze risico’s te verminderen? 

Zoals hierboven al aangegeven is veiligheid een groot risico. Staking aanbieden is leuk, maar mensen realiseren zich niet dat jouw crypto letterlijk elders wordt neergezet. M.a.w; bij faillissement heb je niets aan een Stichting Derdengelden, maar is de kans alsnog groot dat je jouw crypto kwijt bent. Er zijn legio voorbeelden te noemen. Precies de reden waarom BCM is gestopt met het aanbieden van off chain staking, om klanten te beschermen tegen dit soort dingen die ze zich vaak niet realiseren.

Daarnaast sturen we hard op educatie. Klanten bewust maken in wat voor crypto project ze geld stoppen door ze te informeren over de use case, veiligheid, oprichters etc. van het project. Sinds een tijdje hanteert BCM een streng listing beleid waarop naar verschillende factoren wordt gekeken alvorens wel of niet te listen. Iedere aanvraag gaat eerst door een uitgebreid risk & compliance assessment. 

Hoe werkt de klantenservice van BCM, en wat zijn enkele van de meest voorkomende vragen die je krijgt? 

Wij zijn op werkdagen van 09.00 tot 17.00 telefonisch, via e-mail en via de chat bereikbaar. Veel voorkomende vragen gaan vaak over het storten of opnemen van cryptomunten. Helaas worden er ook nog geregeld klanten opgelicht door scams of hackers. Ook hier geldt weer de belangrijkheid van zelfbescherming in de zin van nooit hetzelfde wachtwoord gebruiken en minimaal 2FA bescherming inschakelen.

Hoe ziet je de toekomst van de cryptocurrency markt, en wat zijn enkele trends die we momenteel zien?

De toekomst en trends die wij hopen en denken te zien zijn bijv

 1. Verbeterde regelgeving. Er zou meer duidelijkheid kunnen komen over de regelgeving rond cryptocurrencies, wat zou kunnen bijdragen aan meer vertrouwen en stabiliteit in de markt. Dit kan ook leiden tot meer regulering van de industrie. HIerdoor is het voor gebruikers veiliger wordt om te investeren en te handelen in cryptocurrencies.
 2. Verdere ontwikkeling van gedecentraliseerde financiële (DeFi) toepassingen als alternatief voor traditionele financiële diensten, zoals leningen, verzekeringen en beleggingsproducten. Naarmate deze toepassingen verder worden ontwikkeld, zouden ze kunnen leiden tot meer efficiëntie en transparantie in de financiële sector.
 3. Verbeterde schaalbaarheid en snelheid. Schaalbaarheid en snelheid zijn belangrijke uitdagingen voor cryptocurrencies en blockchain technologie. Er wordt gewerkt aan nieuwe technologieën die deze uitdagingen kunnen aanpakken, zoals Layer 2-oplossingen en sharding, die transacties sneller en goedkoper kunnen maken.
 4. Grotere adoptie door bedrijven en instellingen. Meer bedrijven en financiële instellingen zouden cryptocurrencies kunnen beginnen te gebruiken voor transacties, investeringen of andere doeleinden. Dit zou kunnen leiden tot een grotere acceptatie en stabiliteit van cryptocurrencies.

Hoe kan de gemiddelde persoon beginnen met het kopen en verkopen van cryptocurrency, en wat zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden?

 1. Wij adviseren iedereen om niet blind alles te kopen. Verdiep je in een bepaald crypto project
 2. Laat je ook vooral adviseren door de (geregistreerde) partij waarbij je wilt handelen. Vaak zijn er handleidingen te vinden hoe je geld kunt storten en dit kunt converteren naar crypto
 3. Beveilig je account direct goed. Gebruik 2FA en gebruik een uniek wachtwoord. 
 4. Not your keys, not your coins is een veelgehoorde uitspraak wanneer je jouw crypto op een broker platform als BCM bewaard. Toch is het niet altijd de verstandigste keuze om als beginner je crypto op een externe wallet te zetten. Je moet wel weten wat je doet en bent zelf verantwoordelijk voor fouten. Een tikfoutje in een ontvangstadres naar een Trezor bijv. en je bent alles kwijt. Dan is een ingebouwde wallet op het platform waar je handelt vaak een betere optie, met name wanneer je je eerste stappen zet in crypto. 

Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen waarmee BCM momenteel te maken heeft?

 • Na het omvallen van grote crypto partijen is dat het herstellen van het vertrouwen van mensen in crypto. Eigenlijk is dit een uitdaging van de hele industrie. Samenwerken is dan ook essentieel op dit gebied om het negatieve sentiment te veranderen in meer positiviteit bij klanten en in de media. 
 • Regelgeving. Ieder land hanteert andere regelgeving wat het niet eenvoudig maakt registraties te verwerven.

Kan je wat meer vertellen over de meest populaire cryptocurrency die momenteel beschikbaar zijn bij BCM?

 • Op dit moment AI tokens als Aptos, Fetch en SingularityNET. Dit wordt met name gestuwd door de doorbraak van AI, zoals te zien is met chatGPT als meest bekende voorbeeld.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst van BCM, en hoe hoop je het bedrijf verder te laten groeien?

 • Crypto is key voor BCM, maar we kijken verder dan crypto alleen qua aanbod en diensten. 
 • Onderscheidendheid t.o.v aangeboden functionaliteit. Later dit jaar komt hiervan al meer naar buiten
 • Regelgeving voldoening in andere Europese landen (op dit moment Nederland, Belgie, Polen en Frankrijk)

Maak een account aan bij BCM

Disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld als algemene informatie en mag niet worden opgevat als financiële of investeringsadvies. Wij raden aan om altijd uw eigen onderzoek te doen voordat u investerings beslissingen maakt. Wij maken bij deze partij gebruik van een affiliate link waarmee wij beloningen krijgen als u daar handelt.

Share: