Top 5 stablecoins 2023

Top 5 stablecoins 2023

Stablecoins zijn digitale valuta’s die zijn ontworpen om de prijsvolatiliteit van cryptocurrency te verminderen door hun waarde te koppelen aan traditionele activa zoals de Amerikaanse dollar, de euro of goud. In deze sectie zullen we de top 5 stablecoins op basis van marktkapitalisatie onderzoeken.

Top 5 stablecoins op basis van marktkapitalisatie

Tether (USDT)

Met een marktkapitalisatie van meer dan $60 miljard is Tether de meest populaire stablecoin op de markt. Het is ook een van de oudste stablecoins en werd oorspronkelijk uitgebracht in 2014. Tether wordt verondersteld te worden ondersteund door echte Amerikaanse dollars die op een bankrekening worden bewaard. Er is echter enige controverse geweest over de transparantie van Tether’s reserves.

USD Coin (USDC)

USD Coin is ontwikkeld door Circle en Coinbase en heeft een snelgroeiende marktkapitalisatie. Het is een ERC-20 token op het Ethereum netwerk en wordt ondersteund door Amerikaanse dollars die op een gescheiden bankrekening worden bewaard. USD Coin is gebouwd met een focus op transparantie en heeft regelmatige audits van zijn reserves.

Binance USD (BUSD)

Binance USD is een stablecoin die is uitgegeven door Binance en wordt ondersteund door Amerikaanse dollars die op een bankrekening worden bewaard. Het is ontworpen als een aanvulling op Binance’s cryptocurrency exchange en biedt gebruikers een manier om hun cryptocurrency in te wisselen voor een stabiele waarde zonder de beurs te verlaten.

Dai (DAI)

Dai is een gedecentraliseerde stablecoin die is uitgegeven door MakerDAO. In tegenstelling tot de meeste andere stablecoins, wordt Dai niet ondersteund door traditionele activa zoals de Amerikaanse dollar. In plaats daarvan wordt het gecreëerd door over gecollateraliseerde leningen op het Ethereum netwerk.

Paxos Standard (PAX)

Paxos Standard is een stablecoin die wordt uitgegeven door Paxos Trust Company en wordt ondersteund door Amerikaanse dollars die op een bankrekening worden bewaard. Het is ontworpen om te voldoen aan de reguleringen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Daarnaast heeft het regelmatige audits van zijn reserves. Paxos Standard wordt gebruikt op verschillende cryptocurrency exchanges en heeft een snelgroeiende marktkapitalisatie.

Elke stablecoin heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om te begrijpen welke het beste bij uw behoeften past voordat je investeert. In de volgende sectie zullen we elk van deze stablecoins in meer detail onderzoeken.

Wat is Tether (USDT)?

Tether (USDT) is de meest populaire stablecoin op de markt met een marktkapitalisatie van meer dan $60 miljard. Hieronder zullen we de geschiedenis en ontwikkeling van Tether bespreken, hoe Tether werkt, de voor- en nadelen van Tether en enkele gebruiksscenario’s voor Tether.

Geschiedenis en ontwikkeling van Tether

Tether werd oorspronkelijk uitgebracht in 2014 onder de naam “Realcoin” en werd in 2015 hernoemd naar Tether. Het doel van Tether is om de voordelen van cryptocurrency te combineren met de stabiliteit van de Amerikaanse dollar. Het werd ontwikkeld door Brock Pierce, Reeve Collins en Craig Sellars. Tether wordt verondersteld te worden ondersteund door echte Amerikaanse dollars die op een bankrekening worden bewaard.

Hoe werkt USDT?

Voor elke uitgegeven USDT zou er één Amerikaanse dollar op een bankrekening moeten worden bewaard. Dit zorgt ervoor dat de prijs van USDT stabiel blijft en niet wordt beïnvloed door de prijsvolatiliteit van cryptocurrency. Tether maakt gebruik van de blockchain technologie en is uitgebracht op verschillende blockchains, waaronder Bitcoin, Ethereum en Tron.

Voor- en nadelen van Tether

Tether heeft verschillende voordelen en nadelen. Het grootste voordeel is dat het de prijsvolatiliteit van cryptocurrency kan verminderen en het gemakkelijker kan maken om tussen cryptocurrency en fiat-valuta’s te wisselen. Het wordt ondersteund door de meeste cryptocurrency exchanges en wordt gebruikt als een alternatief voor fiat-valuta’s op deze beurzen. Het grootste nadeel van Tether is echter de controverse over de transparantie van Tether’s reserves en de twijfels over de daadwerkelijke backing van USDT.

Gebruiksscenario’s voor Tether

Tether wordt voornamelijk gebruikt als een manier om de prijsvolatiliteit van cryptocurrency te verminderen en als een manier om gemakkelijk tussen cryptocurrency en fiat-valuta’s te wisselen. Het wordt vaak gebruikt door handelaren die hun cryptocurrency willen beschermen tegen de prijsvolatiliteit van de markt en door gebruikers die hun cryptocurrency willen omzetten in fiat-valuta’s zonder de moeilijkheid van het gebruik van traditionele banken. Tether wordt ook gebruikt als een manier om geld over te maken tussen landen waar de traditionele financiële infrastructuur beperkt is.

Wat is USD Coin (USDC)?

USD Coin (USDC) is een andere populaire stablecoin op de markt met een marktkapitalisatie van meer dan $10 miljard. Hieronder zullen we de geschiedenis en ontwikkeling van USD Coin bespreken, hoe USD Coin werkt, de voor- en nadelen van USD Coin en enkele gebruiksscenario’s voor USD Coin.

Geschiedenis en ontwikkeling van USD Coin

USD Coin werd uitgebracht in september 2018 door Circle in samenwerking met Coinbase. Het doel van USD Coin is om een stabiele en veilige manier te bieden om de voordelen van cryptocurrency te combineren met de stabiliteit van de Amerikaanse dollar. Het wordt ondersteund door verschillende grote spelers in de cryptocurrency industrie, waaronder Coinbase, Circle, Bitmain en BitPay.

Hoe werkt USDC?

Net als Tether is USD Coin gebaseerd op de Ethereum blockchain. Voor elke uitgegeven USDC zou er één Amerikaanse dollar op een bankrekening moeten worden bewaard, waardoor het een 1-op-1-verhouding heeft met de Amerikaanse dollar. Dit zorgt ervoor dat de prijs van USDC stabiel blijft en niet wordt beïnvloed door de prijsvolatiliteit van cryptocurrency.

Voor- en nadelen van USD Coin

USD Coin heeft verschillende voordelen en nadelen. Het grootste voordeel is dat het de prijsvolatiliteit van cryptocurrency kan verminderen. Ook kan het je gemakkelijker maken om tussen cryptocurrency en fiat-valuta’s te wisselen. Het wordt ondersteund door enkele van de grootste spelers in de cryptocurrency industrie en wordt gebruikt als een alternatief voor fiat-valuta’s op deze beurzen. Een nadeel van USD Coin is echter dat het wordt ondersteund door bedrijven in plaats van door een gedecentraliseerd netwerk. Hierdoor is het minder gedecentraliseerd dan sommige andere stablecoins.

Gebruiksscenario’s voor USD Coin

USD Coin wordt voornamelijk gebruikt als een manier om de prijsvolatiliteit van cryptocurrency te verminderen. Daarnaast ook als een manier om gemakkelijk tussen cryptocurrency en fiat-valuta’s te wisselen. Het wordt vaak gebruikt door handelaren die hun cryptocurrency willen beschermen tegen de prijsvolatiliteit van de markt en door gebruikers die hun cryptocurrency willen omzetten in fiat-valuta’s zonder de moeilijkheid van het gebruik van traditionele banken. USD Coin wordt ook gebruikt als een manier om geld over te maken tussen landen waar de traditionele financiële infrastructuur beperkt is.

Wat is Binance USD (BUSD)?

Binance USD (BUSD) is een andere populaire stablecoin op de markt met een marktkapitalisatie van meer dan $10 miljard. Hieronder zullen we de geschiedenis en ontwikkeling van Binance USD bespreken, hoe Binance USD werkt, de voor- en nadelen van Binance USD en enkele gebruiksscenario’s voor Binance USD.

Geschiedenis en ontwikkeling van Binance USD

Binance USD (BUSD) werd gelanceerd in september 2019 door Binance, één van de grootste cryptocurrency beurzen ter wereld. Het doel van Binance USD is om gebruikers een stabiele en veilige manier te bieden om cryptocurrency op de Binance beurs te verhandelen. Binance USD is gebaseerd op de Binance Smart Chain en wordt ondersteund door Paxos Trust Company, die verantwoordelijk is voor de uitgifte en het beheer van de reserves voor Binance USD.

Hoe werkt BUSD?

Binance USD is gebaseerd op de Binance Smart Chain en heeft een 1-op-1-verhouding met de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat voor elke uitgegeven BUSD er één Amerikaanse dollar op een bankrekening moet worden bewaard. Het doel hiervan is om de prijs van BUSD stabiel te houden en niet te laten beïnvloeden door de prijsvolatiliteit van cryptocurrency. Binance USD kan worden gebruikt om cryptocurrency op de Binance beurs te verhandelen, en het kan ook worden opgenomen en gestort op verschillende andere cryptocurrency beurzen.

Voor- en nadelen van Binance USD

Het grootste voordeel is dat het wordt ondersteund door een van de grootste cryptocurrency beurzen ter wereld. Dit geeft een hoge mate van vertrouwen. Het heeft ook een 1-op-1-verhouding met de Amerikaanse dollar. Hierdoor blijft het stabiel en wordt het niet beïnvloed door de prijsvolatiliteit van cryptocurrency. Een nadeel van Binance USD is dat het, net als Tether en USD Coin, wordt ondersteund door bedrijven en niet door een gedecentraliseerd netwerk, wat het minder gedecentraliseerd maakt dan sommige andere stablecoins.

Gebruiksscenario’s voor BUSD

Binance USD wordt voornamelijk gebruikt als een manier om cryptocurrency op de Binance beurs te verhandelen. Daarnaast ook als een manier om de prijsvolatiliteit van cryptocurrency te verminderen. Het kan ook worden gebruikt als een manier om cryptocurrency te verhandelen op andere beurzen die BUSD ondersteunen. Daarnaast kan het worden gebruikt om geld over te maken tussen landen waar de traditionele financiële infrastructuur beperkt is en waar cryptocurrency een alternatief kunnen bieden.

Wat is Dai (DAI)?

Dai is een door Ethereum ondersteunde stablecoin die wordt beheerd door de organisatie MakerDAO. Het project werd in 2017 gelanceerd als een oplossing voor de volatiliteit van cryptocurrencies en wordt gezien als een van de meest gedecentraliseerde stablecoins op de markt.

Geschiedenis en ontwikkeling van Dai

Dai werd gelanceerd in december 2017 door de organisatie MakerDAO, die ook verantwoordelijk is voor het beheer van het protocol. Het project heeft sindsdien een gestage groei doorgemaakt en heeft momenteel een marktkapitalisatie van meer dan $3 miljard.

Hoe werk DAI?

Dai is een stablecoin die is ontworpen om stabiel te blijven ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het project maakt gebruik van het Ethereum netwerk om een gedecentraliseerde stablecoin te bieden die openbaar toegankelijk is en die gebruikers in staat stelt om transacties uit te voeren zonder de volatiliteit van traditionele cryptocurrencies te ondervinden.

Dai wordt gecreëerd door het storten van onderpand (meestal ether) in een smart contract, dat vervolgens Dai uitgeeft. Het onderpand wordt gebruikt om de waarde van de Dai te ondersteunen en het systeem is ontworpen om automatisch te reageren op veranderingen in de waarde van het onderpand om de stabiliteit van de Dai te handhaven.

Voor- en nadelen van Dai

Een van de belangrijkste voordelen van Dai is dat het volledig gedecentraliseerd is en niet wordt beheerd door een centrale autoriteit. Dit maakt het project zeer veerkrachtig en bestand tegen inmenging van derden. Daarnaast is het feit dat Dai stabiel is ten opzichte van de Amerikaanse dollar een groot voordeel voor gebruikers die zich zorgen maken over de volatiliteit van traditionele cryptocurrencies.

Een potentieel nadeel van Dai is dat het gebruik van onderpand om de waarde van de munt te ondersteunen, betekent dat de waarde van de Dai kan dalen als de waarde van het onderpand daalt. Dit kan leiden tot verlies van fondsen voor gebruikers die Dai in bezit hebben.

Gebruiksscenario’s voor Dai

Dai kan worden gebruikt voor allerlei transacties, van betalingen en overdrachten tot het opslaan van waarde. Het feit dat de munt stabiel is ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakt het ook een aantrekkelijke optie voor handelaren en investeerders die zich zorgen maken over de volatiliteit van traditionele cryptocurrencies. Bovendien kan de gedecentraliseerde aard van het project aantrekkelijk zijn voor gebruikers die zich zorgen maken over de veiligheid van hun transacties en de privacy van hun gegevens.

Wat is Paxos Standard (PAX)?

Paxos Standard (PAX) is een op de Amerikaanse dollar gebaseerde stablecoin die wordt uitgegeven door Paxos Trust Company. Het werd voor het eerst gelanceerd in september 2018 met als doel om een stabiele en veilige digitale munteenheid te bieden die gekoppeld is aan de USD.

Geschiedenis en ontwikkeling van Paxos Standard

Paxos Trust Company werd opgericht in 2012 en is een gereguleerd financieel bedrijf dat verschillende op blockchain gebaseerde oplossingen biedt, waaronder Paxos Standard. Het bedrijf lanceerde in 2015 zijn eerste blockchain oplossing genaamd “itBit”, die werd gebruikt voor het verwerken van Bitcoin transacties. In de jaren daarna breidde het bedrijf zijn activiteiten uit en ontwikkelde het verschillende financiële producten. In 2018 werd Paxos Standard gelanceerd als één van de eerste op de USD gebaseerde stablecoins.

Hoe Paxos Standard werkt

Paxos Standard is ontworpen als een ERC-20-token op het Ethereum netwerk en wordt ondersteund door echte Amerikaanse dollars. Deze worden in bewaring gehouden door Paxos Trust Company. Paxos Standard is een gereguleerde en transparante stablecoin die wordt ondersteund door echte fiat-valuta en is ontworpen om te handelen op dezelfde manier als andere cryptocurrency, maar zonder de volatiliteit van deze activaklasse.

Voor- en nadelen van Paxos Standard

Één van de belangrijkste voordelen van Paxos Standard is dat het is ontworpen als een stabiele munteenheid. Dit betekent dat het minder volatiel is dan andere cryptocurrency. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die willen handelen of investeren in cryptocurrency, maar de risico’s van volatiliteit willen vermijden. Een nadeel van Paxos Standard is dat het, net als andere stablecoins, afhankelijk is van de betrouwbaarheid en veiligheid van het bedrijf dat de munt ondersteunt.

Gebruiksscenario’s voor Paxos Standard

Paxos Standard kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Namelijk het overmaken van geld en het opslaan van waarde in een digitale munteenheid die is gekoppeld aan de USD. Het kan ook worden gebruikt als een beleggingsoptie voor gebruikers die willen investeren in cryptocurrency zonder de risico’s van volatiliteit.

Registreren bij een Nederlands platform

Als je geïnteresseerd bent in het kopen en verkopen van stablecoins, dan zijn er verschillende Nederlandse cryptocurrency platformen waar je terecht kunt. Hieronder volgt een handleiding voor beginners die willen weten hoe ze stablecoins kunnen kopen en verkopen op deze platformen.

Registreer je op een cryptocurrency platform

Om stablecoins te kunnen kopen en verkopen, moet je jezelf registreren op een cryptocurrency platform. Er zijn verschillende Nederlandse platformen waar je terecht kunt, zoals Bitvavo, Bitcoin Meester en Coinmerce. Kies het platform dat het beste bij jouw behoeften past en maak een account aan.

Verifieer je identiteit

Vrijwel alle cryptocurrency platformen vereisen dat je je identiteit verifieert voordat je transacties kunt uitvoeren. Dit is om ervoor te zorgen dat het platform voldoet aan de KYC- en AML-regels (Know Your Customer en Anti-Money Laundering). Dit is vaak een eenvoudig proces waarbij je een ID-bewijs moet uploaden.

Stort geld op je account

Om stablecoins te kopen, moet je eerst geld op je account storten. Dit kan op verschillende manieren, zoals via bankoverschrijving, iDEAL of creditcard. Let op de transactiekosten en de minimale storting die door het platform worden gehanteerd.

Stablecoins kopen en verkopen

Zoek naar de stablecoin die je wilt kopen op het platform. Er zijn verschillende soorten stablecoins beschikbaar, zoals USDT, USDC en BUSD. Controleer de huidige prijs van de stablecoin en het handelsvolume om een idee te krijgen van de populariteit van de coin.

Koop de stablecoin

Als je de stablecoin hebt gevonden die je wilt kopen, kun je een kooporder plaatsen. Geef aan hoeveel stablecoins je wilt kopen en tegen welke prijs. Als de transactie is voltooid, worden de stablecoins bijgeschreven op je account.

Verkoop de stable coin

Als je op een later tijdstip je stablecoins wilt verkopen, ga dan naar het verkoop menu van het platform. Geef aan hoeveel stable coins je wilt verkopen en tegen welke prijs. Als er een koper is gevonden, wordt het geld bijgeschreven op je account.

Passief inkomen verdienen op je Stablecoins

Indien je de stablecoins hebt aangekocht, en je wilt er nog even niets mee doen voorlopig, kan je ze ook vastzetten bij de meeste platformen. Als je staking of earn activeert krijg jij dagelijks of wekelijks een beloning uitgekeerd. Dit kan bij Coinmerce wel oplopen tot 7% per jaar.

Disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld als algemene informatie en mag niet worden opgevat als financiële of investeringsadvies. Wij raden aan om altijd uw eigen onderzoek te doen voordat u investering beslissingen maakt. Wij maken bij deze partij gebruik van een affiliate link waarmee wij beloningen krijgen als u daar handelt.

Share: